Riksdagen har antagit regeringens förslag om ändring i skollagen för att möjliggöra fjärrundervisning i skolan. Fjärrundervisning är därmed reglerad i lag för första gången .Riksdagen tillkännagav också att regeringen bör utvärdera hur lagändringen påverkar huvudmännens benägenhet att anställa behöriga lärare och följa upp en försöksverksamhet med fjärrundervisning i alla ämnen. Lagändringen får dock kritik. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att den inte är tillräckligt långtgående.
Enligt lagen får fjärrundervisning endast ske om den erbjuds inomden egna kommunen.Lagen tillåter alltså inte att kommuner köper fjärrundervisning av andra kommuner, det som kallas att bedriva undervisning på entreprenad. Eftersom många orter saknar modersmålslärare drabbar det nyanlända elever, enligt SKL. De riskerar att bli utan undervisning och betyg.“Nu införs reglerom fjärrundervisning i skollagen” Fjärrundervisning i skolan har fram tills nu inte varit reglerad. Men nu införs regler om fjärrundervisning i skollagen.
Fjärrundervisning bör endast få genomföras om det inte finns någon legitimerad eller behörig lärare på en skola, eller när antalet elever är för litet. Regeringen får fatta beslut om i vilka ämnen som fjärrundervisning får användas och en försöksverksamhet ska ske i andra ämnen. Skolhuvudmännen får rätt att sluta avtal med staten om fjärrundervisning (men inte med en annan kommun). De nya reglerna börjar gälla 1 juli 2015.