Intervju med mig från Svenska Riksantikvarieämbetet om UNESCO OER Rekommendation och den kommande konferensen som vi anordnar via Wikimedia Sverige den 25 november 2021. Läs hela intervjun här
Flera länder i Afrika har kommit längre än Sverige när det gäller öppna lärresurser. Det säger Ebba Ossiannilsson som har varit engagerad inom OER – Open Educational Resources – i snart två decennier. Den 25:e november 2021 arrangeras en svensk konferens för att komma vidare framåt. Den hålls på dagen två år efter att Unesco antog en rekommendation om OER.
– OER handlar om social rättvisa, mänskliga rättigheter och kvalitativ god utbildning för alla i enlighet med hållbarhetsmålen. Det möjliggör tillgång till god utbildning för alla på lika villkor, oavsett var man befinner sig i sin utbildnings- eller läranderesa, säger Ebba Ossiannilsson.
Hon är ordförande för International Council for Open and Distance Education (ICDE) OER Advocacy Committee. Hon är också vice ordförande för SVERD –Svenska riksorganisationen för distansutbildning. Dessutom är hon medlem i nätverket Mötesplats OER, som drivs av den ideella föreningen Wikimedia Sverige och som arrangerar konferensen den 25 november.
– Utbildningsresurser som betalas av skattepengar ska gå tillbaka till skattebetalarna. Många OER (lärresurser på svenska) produceras på lärosäten eller andra myndigheter som redan har fått betalt för att utföra saker och ting. Ska de dessutom ta betalt för sådant som har producerats med redan betalda medel så är det inte socialt rättvist.
https://www.raa.se/omvarld-och-insikt/kamp-for-att-larresurser-ska-bli-fritt-tillgangliga/