Ett pedagogiskt perspektiv på implementeringen av digitala tekniker på det regionaliserade läkar-programmet vid Umeå universitet.
Sedan våren 2011 bedrivs läkarprogrammet i Umeå i regionaliserad form. Det betyder att från och med termin 6 studerar ca 30 studenter (10/ort och termin) av totalt 98 på några av de tre länssjukhusen Östersunds sjukhus, Sundsvalls sjukhus samt Sunderby sjukhus. Resterande studenter är kvar i Umeå. För att uppfylla kravet på en likvärdig lärandemiljö på samtliga fyra studieorter, beslutades att en utbildningsplattform (Moodle) måste utvecklas för gemensamt undervisningsmaterial. Utbildningsplattformen togs fram i samarbete med Pedagogiska institutionen, som hade lång erfarenhet av att undervisa med hjälp av digitala tekniker och Moodle. Initialt fokuserade samarbetet på tekniska aspekter, så som att arbeta fram rutiner för inspelning av föreläsningar, eftersom lärare/läkare uttryckte en osäkerhet inför detta.
Relativt fort skiftade dock fokus och processen har alltmer kommit att handla om pedagogiska frågor, exempelvis behovet av samstämmighet mellan mål, undervisning och examination, som har lätt till en översyn av hela läkarprogrammet och inte enbart de regionaliserade terminerna. Traditionella salsföreläsningars funktion i relation till mer studentaktiva undervisningsformer är också exempel på pedagogiska frågor som har adresserats, liksom rättssäker betygsrapportering och examination. Införandet av digitala tekniker på läkarprogrammet, vid Umeå universitet, har således lett till att det förs en pedagogisk dialog i större utsträckning än tidigare, vilket bidrar till en bättre lärmiljö för studenterna samt att kvalitén på hela programmet ökar.
Johanna Frohm IT-pedagog Pedagogiska institutionen &
Johanna Olsson samordnare IT-uppdrag, Pedagogiska institutionen vid Umeå universitetet