NY

Ny utredning-Fler vägar till arbetslivet

Onsdagen den 20 november kl. 13:30 tog utbildningsminister Johan Pehrson emot betänkandet från utredningen "Fler vägar till arbetslivet". I samband med överlämningen håller utbildningsministern en pressträff tillsammans med den särskilde utredaren Joanna Giota. I...

Nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi

Slutsnackat om skärm till pärm – nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi skriver Camilla Hansén, riksdagsledamot för Miljöpartiet. I webbtidningen Voister menar hon att debatten om skolans digitalisering är polariserad och fördummande. Nu behöver regeringen visa...

Granskning av betygsrätten inom vuxenutbildningen

Skolinspektionens har på uppdrag av regeringen granskat förekomsten av folkhögskolor och enskilda utbildningsanordnare med beviljad betygsrätt. I denna rapport redovisas bland annat förslag på hur de svårigheter som finns när det gäller att kontrollera hur...

Nytt vetenskapligt råd inrättas på Skolverket

Ett vetenskapligt råd och en överdirektörsroll inrättas på Skolverket. Det meddelar regeringen 14 nov-2024. Beslutet är efterfrågat av myndigheten eftersom det stärker arbetet framåt. – Ett vetenskapligt råd och en överdirektörsroll är efterfrågade och därmed välkomna...

Stora brister i elevers it-kunskaper

Fyra av tio svenska tonårselever har stora luckor i it-kunskaper, och presterar på en låg eller mycket låg nivå. Det visar en internationell mätning där Sverige deltagit för första gången. Svenska ungdomar använder i hög grad paddor, mobiler och datorer, både i skolan...
Sverd Logo

Sverdnytt

E-tidning

Bli medlem

Skriv upp dig idag

Bli medlem

Skriv upp dig idag

”Nya Vägar” seminarium samlade 200 deltagare

Nya Vägar till utbildning seminariet i Riksdagen den 26 februari samlade 200 deltagare. En huvudtalare var Ibrahim Baylan (s) från utbildningsutskottet. Han menade att kunskap och kompetens är vårt konkurrensmedel i en globaliserad värld. Samtidigt har vi sett att Sverige är ett av få länder där utbildningsambitionerna har sänkts.

Ibrahim Baylan underströk att gymnasieskolan har delats upp i skilda delar så att inte alla vägar leder vidare till en möjlighet om att kunna studera på Högskola eller Universitet.Han poängterade att vägen framåt ska vara att utbilda människor i yrken där personal behövs.

Idag har vi 30 000 färre högskoleplatser och han undrade vad kommer som kommer att hända ? En gissning var att lärosäten drar in utlokaliserade utbildningsplatser från orter utanför campus.

Han menade att det visserligen är bra att Alliansregeringen har skjutit till 10 000 nya platser till lärarutbildningarna. Problemet menade Ibrahim Baylan är dock inte att antalet platser är för litet utan att antalet sökande är för lågt till lärarutbildningarna. Lärarutbildningen måste göras mer attraktiv, det vill han satsa på.

Han vill göra följande satsningar på skolan:

– Stärkt budget till  grundskolan.

– Ge möjligheter ekonomiskt för mindre klasser

– Satsa på fler specialpedagoger.

– Reformera gymnasieskolan. Där en väg framåt är en tät dialog mellan arbetsmarknadens parter och då speciellt främja samarbetet mellan skola och  företag.

– Han talade om att göra om gymnasieskolan till yrkescollege med breda utbildningar.

Han berättade att söktrycket till skolan har ökat med 100 000 personer så nu är det fler än någonsin som vill studera på Högskolan. Förut var det 280 000 sökande senaste året 2013 var det 380 000 sökande till högre utbildning.

Kompetensförsörjning behövs. Centraliserar man utbildningsplatserna bara till de stora Campusorterna så klarar man ej kompetensförsörjning i hela landet. Ett ”Högskolelyft” behövs sade han utan att precisera vad det innebär mer exakt.

Han underströk att Alliansregeringen har gjort 140 miljarder i skattesänkningar men man bör öka antalet utbildningsplatser och utbildningsinsatser istället var Ibrahim Baylans besked.

Om man politiskt ger ett lägre takbelopp till Högskolorna så leder den politiken till neddragningar i antalet utbildningsplatser. Detta vill Ibrahim Baylan ändra på om (s) vinner valet.

Förra

Nästa

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Share This