Johan Blom utbildningsdirektör Yrkeshögskolemyndigheten
Yrkeshögskolemyndigheten har beviljat hundratals distansutbildningar inom yrkeshögskolan. Tonvikten ligger på hälso och sjukvård, ekonomi och försäljning och teknik och tillverkning. När SVERD ringer upp Johan Blom avdelningschef Utbildningsavdelningen på Yrkeshögskolemyndigheten och frågar om de just nu gör en satsning på distansutbildningar – är svaret att YH myndigheten bedömer helheten och bra utbildningskoncept. Metoden som utbildningen använder får gärna vara distansutbildning då YH myndigheten ej hittat några kvalitetsskillnader utifrån om det är distansutbildning eller inte.
Av yrkeshögskoleutbildningar såväl bundna som distans som beviljats för yrkeshögskolan har ämnena ekonomi, administration och försäljning fått flest platser. En väsentlig del av de nu beviljade utbildningarna är nya eller kraftigt förändrade från tidigare års utbildningar.
– Konkurrens om att få starta nya yrkeshögskoleutbildningar är större än någonsin och andelen utbildningar med välmotiverade arbetsmarknadsbehov är långt fler än myndigheten har pengar till.
Yrkeshögskolemyndigheten väntar på regleringsbrev i höst för att se vilka ramar som kommer inför 2015. För 2014 har var fjärde ansökan kunnat beviljas, vilket pekar på arbetslivets stora och snabbt växande behov av kvalificerad yrkeskompetens.
Populära utbildningsområden förutom ovan nämnda där flest utbildningar beviljats är teknik och tillverkning samt hälso- och sjukvård.
Av de inlämnade ansökningarna till YH-myndigheten, från totalt 250 olika utbildningsanordnare, inkom ansökningar till 1339 utbildningar. Det är fler ansökningar än någonsin tidigare och vi får se kanske 25 procent beviljas. Omkring tre fjärdedelar av ansökningarna 2014 kommer från privata utbildningsanordnare och cirka en fjärdedel från offentliga.Fördelningen i 2013 års ansökningsomgång var två tredjedelar privata och en tredjedel offentliga.
Gotland fick 2012 sin första yrkeshögskoleutbildning så nu finns utbildningsformen representerad i samtliga län i landet.
Johan Blom berättar för SVERD att när det gäller kvalitetssäkring av Yrkeshögskoleutbildning har myndigheten ett nationellt uppdrag att ge förslag till hur Sveriges nivåkategorisering efter utbildning, NQF kan anpassas mot den europeiska motsvarigheten EQF. EQF är ett överbryggningssystem mellan olika utbildningssystem som syftar till att göra det lättare att jämföra utbildnings- och yrkeskvalifikationer genom att koppla examina och utbildningsnivåer i olika EU-länder till varandra. Se mer under webbplatsen http://www.eqfinfo.se/
Av Ulf Sandström ordf SVERD