För få söker sig till järnvägsbranschen trots goda jobbmöjligheter
”Alla får jobb efter utbildningen men hälften av utbildningsplatserna står tomma”. Då är lösningen inte fler utbildningar. Det behövs fler sökande och fler studerande – utbildningarna och jobben finns där.” skriver Joel Junros med anledning av den nya områdesanalys som Myndigheten för yrkeshögskolan nu presenterar.
I den områdesanalys som Myndigheten för yrkeshögskolan presenterar idag belyses järnvägsbranschens breda kompetensbehov och utmaningar. ”Det handlar om viktiga utbildningar som leder till jobb, men som har svårt att fylla utbildningsplatserna”, säger myndighetens analytiker Joel Junros, som har skrivit analysen.
Tågtrafiken är ett av de mest klimatsmarta och hållbara transportalternativen vi har idag, och spelar en avgörande roll för samhällets funktionalitet. Den bidrar till att minska koldioxidutsläppen och avlastar våra vägar, vilket gör den både miljövänlig och effektiv. Om person- och godståg stannar, påverkar det hela samhällsstrukturen – från människors dagliga pendling till varuleveranser som håller ekonomin igång. För att säkerställa att tågen fortsätter att rulla krävs dock rätt kompetens.
– I den nationella planen för transportsystemet finns kraftigt ökade anslag för upprustning och utbyggnad av järnvägen. Satsning på underhåll och ny teknik kommer att modernisera järnvägen och ge en mer tillförlitlig trafik med färre störningar. Men för att detta ska vara möjligt krävs rätt medarbetare med rätt kompetens, säger myndighetens analytiker Joel Junros.
Brist på mer än bara lokförare
Även om det pratas mest om lokförare kräver branschen en mängd andra yrkesroller inom både infrastruktur och tågtrafik, inklusive järnvägsingenjörer, spårsvetsare, signaltekniker och tågtekniker.
Läs mer här: https://www.myh.se/nyhetsrum/nyheter/for-fa-soker-sig-till-jarnvagsbranschen-trots-goda-jobbmojligheter