Gymnasieskolan ska från måndag den 7 december till 6 januari ställa om till fjärr- eller distansundervisningen. Detta för att bromsa smittspridningen, säger Stefan Löfven.
Statsminister håller presskonferens med utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
– Jag litar på er, på att ni tar ert ansvar, säger Löfven med adress gymnasieeleverna som påminns om att det i förlängningen handlar om liv och död.
Anna Ekström betonar att hon vet att det var svårt för många elever att plugga hemifrån under våren, men att dessa åtgärder är nödvändiga. Hon säger att hon litar på att ungdomarna inte ska uppfatta detta som ett förlängt jullov, att de inte ska se det som ökade möjligheter att festa eller att ses på fik.
Undantagen från Folkhälsomyndighetens rekommendation gäller även för:
• praktiska moment som inte kan skjutas upp,
• nationella prov,
• andra examinationer som inte går att genomföra på distans,
• elever på introduktionsprogrammen, inklusive språkintroduktion, och
• elever som i övrigt är sårbara vid distansundervisning.
Vad gäller förskoleklass, grund-, grundsär-, special-, same- och gymnasiesärskola anser Folkhälsomyndigheten att nyttan av att ha verksamheterna öppna överväger den minskning i smittspridning och den minskade sjukdomsbörda som kan väntas. Inte heller utbildningar som riktar sig till vuxna som inte går på gymnasiet, för dem gäller samma allmänna råd som för andra arbetsplatser.