Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att ta fram ett förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet för 2023–2027. Strategin ska bland annat bidra till högre måluppfyllelse och likvärdighet i förskolan och skolan.
Den nuvarande digitaliseringsstrategin löper ut 2022. För att kunna ta tillvara digitaliseringens möjligheter och för att skapa likvärdiga förutsättningar för barn och elever behöver skolväsendet utvecklas i samverkan utifrån en gemensam riktning. Enligt regeringen är det därför fortsatt viktigt med en nationell strategi som pekar ut gemensamma mål för skolväsendets digitalisering.
Regeringen har därför gett Skolverket i uppdrag att föreslå en nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet för 2023–2027. Strategin ska bidra till ökad måluppfyllelse och likvärdighet, samt beakta digitaliseringens möjligheter och utmaningar för utvecklingen av undervisningen i förhållande till barns och elevers ålder och kunskaper. I uppdraget ingår att utforma digitaliseringsstrategin så att den särskilt beaktar utmaningar och risker för barn i yngre ålder vid användandet av digitala verktyg.
– Alla barn och elever ska få de kunskaper de behöver, vilket i förlängningen lägger grunden för den framtida kompetensförsörjningen. Digitala verktyg ska ha ett genomtänkt syfte, vara användarvänliga och passa förskolans och skolans verksamhet. Lärare ska ha kunskap och mandat att avgöra när och hur dessa verktyg ska användas för att stärka lärandet, och när de inte fyller en funktion, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.
Uppdraget ska redovisas till Utbildningsdepartementet senast den 15 december 2022.