Regeringens har beslut att minska anslagen till studieförbunden med 500 miljoner kronor fram till år 2026. Vad får det beslutet för konsekvenser?
Andreas Fejas Professor Linköpings Universitet ger sina svar i en artikel på Skolporten.
Det kommer att leda till en direkt minskning av verksamheten, men exakt vilka grupper som drabbas beror på vad studieförbunden prioriterar. Vi vet dock att studieförbunden är särskilt viktiga för glesbygdskommuner, pensionärer och personer med funktionsvariation. Vi vet också att de har en stor betydelse som en väg in i samhället för migranter.
Hur ser det ekonomiska läget ut för vuxenutbildningen i stort?
– Generellt sett är vuxenutbildningen underfinansierad, inte bara av staten utan också av kommunerna. På komvux leder det ofta till strömlinjeformade distanskurser på entreprenad där lärarna blir bedömningsmaskiner för 200–300 elever. Resultatet är stora avhopp och lägre betyg på de kurserna – många elever klarar inte av det helt enkelt.
Vad kan man göra för att motverka problemen?
– För det första behövs en starkare resurstilldelning – politikerna måste se vuxenutbildningen som en investering snarare än som en kostnad. Sedan krävs det en starkare statlig styrning för att lösa de problem som marknadiseringen skapar. I dag har vi en ”dödlig kombo” där alla parter vill att utbildningen ska vara så snabb och billig som möjligt. Det går ut över kvaliteten, och vi kan även se att det sker ett omfattande fusk.
Läs mer här.
https://www.skolporten.se/nyheter/hur-paverkas-vux-av-nedskarningarna/