Professor, Saonee Sarker, Lunds universitet, Ekonomihögskolan
– Nyexaminerade studenter i dag frågar på anställningsintervjuerna hur företaget jobbar för att erbjuda balans mellan arbete och fritid. Det skulle ingen ha frågat för femton år sen.
Många av oss har jobbat mer på distans under pandemin än vad vi någonsin drömde om att göra. Informatikforskaren Saonee Sarker har studerat distansarbete och dess påverkan på livspusslet i flera år, men då främst med fokus på IT-världen. I dag ser hon hur den branschens digitala arbete har förflyttats till att omfatta oss alla.
Är den hybrida arbetsplatsen här för att stanna?
– Ja, det tror jag. Tidigare kunde vi säga att fysisk närvaro var det enda alternativet för att till exempel kunna vara med på en konferens. Nu kan vi inte kräva det. Vi har visat att digitala lösningar fungerar, så varför skulle vi inte fortsätta med det?För kunskapsintensiva yrken, som inom akademin, tror Saonee Sarker definitivt att det hybrida arbetslivet – där vi med digitala hjälpmedel mixar distansarbete med fysisk närvaro på kontoret – är ett faktum. Men det är något som både har för- och nackdelar.
Förändrad relation till arbete
Pandemin har också i många fall förändrat vår relation till arbetet och hur våra arbetsdagar ser ut. Vad händer när jobb, fritid och familjeliv upplevs på en och samma plats?