Arbetsförmedlingen räknar med att de kommer anvisa fler nyanlända till komvuxstudier än vad kommunerna kommer kunna ta emot. Det beräknas ske inom ramarna för den nya utbildningsplikten som infördes vid årsskiftet.
Utbildningsplikten innebär att Arbetsförmedlingen kan kräva att nyanlända som saknar en gymnasieutbildning och som på grund av det inte inte bedöms kunna få ett jobb under sin etableringsfas söker och påbörjar studier, annars kan den enskilde bli av med sin ersättning.
Det är Arbetsförmedlingen som bedömer vilka som är i behov av studierna som huvudsakligen sker inom den kommunala vuxenutbildningen. Redan i år räknar myndigheten med att man kommer anvisa fler personer till studier via utbildningsplikt än vad kommunerna har kapacitet att ta emot.
– Det är en rättighetslagstiftning som styr att man har rätt att läsa på komvux men vi vet också att platserna är begränsade. Vi räknar med att det kommer vara fler som vi bedömer behöver utbildning än som kommer kunna påbörja på grund av kapaciteten, säger Lillemor Hult som är sakkunnig inom etableringen på Arbetsförmedlingen.
Svårigheterna för kommunerna är att få tag på välutbildade lärare, utbildningsmaterial, lokaler och allt det som behövs för att det ska bli en bra utbildning, det tar tid.
En annan utmaning handlar om att många av de nyanlända ännu inte är redo att tillgodogöra sig av en utbildning. På Arbetsförmedlingen räknar man därför med att många av de som omfattas av utbildningsplikten kommer behöva andra insatser innan de kan påbörja sina studier.
Det kan handla om allt från språkförbistring till kognitiv förmåga till någonting annat, säger Lillemor Hult på Arbetsförmedlingen.
Läs mer här på SR.se