Var femte tonåring lägger idag all sin lediga tid på sociala plattformar. Samtidigt visar forskning på tydliga kopplingar mellan sociala medier och psykiska besvär bland barn och ungdomar. Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän har därför ihop med specialister inom AI och psykologi skapat Laika 13 år, världens första AI-tonåring, för att utforska plattformarnas påverkan på ungas psykiska mående.
Laika är en AI som tränats uteslutande på information från de sociala plattformarna Tiktok, Instagram och Snapchat. Bakom henne står AI-specialister, en psykolog och hjärnforskaren Katarina Gospic som på laika13.se beskriver tankarna bakom projektet så här
– Ungdomar spenderar mer och mer tid på sociala medier och man skulle faktiskt kunna se den här digitala livsstilen som ett stort experiment. Vi vet inte vad som händer i barn och ungdomars hjärnor när de spenderar så här mycket tid på sina skärmar. Det vi vill uppnå med det här projektet är att visualisera och illustrera för allmänheten vad som skulle kunna hända i en ung människas hjärna när de spenderar så här mycket tid på sociala medier.