Lärare kan till exempel undervisa hemifrån, både elever som också är hemma eller som är på plats i skolans lokaler skriver Folkhälsomyndigheten. Fjärr- och distansundervisning är i detta skede inte tänkt att användas som en förebyggande smittskyddsåtgärd utan för att hantera en besvärlig situation med hög frånvaro av både elever och lärare. I dessa fall krävs inte samråd med regionens smittskydd och det är alltid skolans huvudman som beslutar om övergång till fjärr- eller distansundervisning. ( Bild från pixabay)
När det gäller beslut om övergång till fjärr- och distansundervisning som en förebyggande smittskyddsåtgärd, för att till exempel minska trängsel i skolornas lokaler, krävs även fortsättningsvis samråd med regionens smittskydd samt en rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Denna möjlighet avser enbart högstadie- och gymnasieskolor. I nuläget med hög samhällspridning bedöms inte detta vara en effektiv åtgärd.
I varje fall där fjärr- eller distansundervisning övervägs ska barnets bästa beaktas. Hänsyn ska tas till elever med särskilda behov av närundervisning, elevernas ålder samt barns och elevers behov av att kunna vistas i sociala sammanhang och att ha en trygg och stabil vardag.