Den 25 november 2019 antog Unescos en OER-rekommendation som ska vara vägledande för arbetet med öppna lärresurser globalt. Vi uppmärksammar dagen med en konferens för att diskutera vad som hänt, inte hänt, och vad vi kan göra för att implementera rekommendationen i Sverige. Sverige har dock genom sitt medlemskap i Unesco förbundit sig (och undertecknat) att arbeta i enlighet med rekommendationen. Detta är endast den tolfte i raden av rekommendationer från Unesco, vilket visar på hur prioriterat området öppna lärresurser är.
För att alla ska få tillgång till kvalitativ utbildning måste det finns utbildningsresurser som alla kan få tillgång till och kunna ta del av. Därför är OER en fråga som berör många delar av samhället. Inte minst med tanke på att OER produceras och betalas med skattemedel, och bör då fritt kunna användas av medborgarna. Fritt tillgängligt material är också en del av det livslånga lärandet.
Talar under dagen gör bland annat Zeynap Varaglo som leder UNESCO OER Dynamic Coalition, Svenska Unescorådets generealsekreterare Anna-Karin Johansson och Torunn Gjelsvik, generalsekreterare för ICDE, International Council for Open and Distance Education.