Det nya omställningsstudiestödet gör det möjligt att mitt i arbetslivet plugga ett år med lön. Förmånligt för den enskilde, men vad innebär det för lärosätena? Läs mer här
Omställningsstudiestödet träder i kraft 1 oktober och första ansökningsomgången är redan inför vårterminen 2023. Lärosätena ska se över sitt utbildningsutbud och rapportera till Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och regeringen 30 november i år.
Centrala studiestödsnämnden (CSN) och omställningsorganisationerna på arbetsmarknaden, som Trygghetsstiftelsen, beslutar om individen får stödet.Politisk fråga
UKÄ:s generaldirektör Anders Söderholm säger att det ytterst är en politisk fråga om reformen innebär att högskolan ska växa i framtiden.
– Antingen blir högskolan större för att den tar på sig ett nytt uppdrag, eller omfördelar man de resurser som finns för att tillgodose även studenter med omställningsstudiestöd. Just nu är det fråga om att ställa om det samlade utbudet så att man når också den gruppen, säger Anders Söderholm.