I en rapport för SNS granskar David Seim vid Stockholms universitet omställningsstudiestödet som infördes för två år sedan. Nu skriver han och medförfattaren Peter Fredriksson i DN Debatt om sina slutresultat.
I oktober 2022 lanserades omställningsstudiestödet för att hjälpa människor att ställa om sina karriärer i takt med förändringar på arbetsmarknaden.
Men en ny rapport för SNS visar att stödet inte fungerar som tänkt. Lågutbildade och de som riskerar att förlora sina jobb, exempelvis på grund av AI, söker stödet i mindre utsträckning och får oftare avslag. Detta leder till att skattemedel inte används effektivt.
Personer som varslats om uppsägning borde få förtur, skriver David Seim och Peter Fredriksson i DN Debatt, och pekar på rapportens tre huvudresultat:
- Omställningsstudiestödet når inte de som behöver det mest.
- Omställningsstudiestödet subventionerar utbildningar som ändå hade kommit till stånd.
- Ersättningens storlek påverkar viljan att ansöka.
Vidare menar David Seim och Peter Fredriksson att genom att rikta stödet till personer som behöver det mest, kan skattepengarna användas mer effektivt och bidra till att underlätta arbetsmarknadens omställning.
Läs mer här:https://www.su.se/nationalekonomiska-institutionen/nyheter/rikta-nya-studiest%C3%B6det-till-de-som-beh%C3%B6ver-det-mest-1.763725
Läs rapporten här: https://www.sns.se/artiklar/ekonomer-forbattra-omstallningsstudiestodet-for-att-na-dem-som-behover-det-mest/