NY

Ny handbok – Undervisa på distans

Annette Appelstrand förstelärare på komvux i Mölndal, en skola med 3100 har arbetat med att skapa distansundervisning som minskar avhoppen från studierna och ger eleverna goda möjligheter att lyckas med sina studier. Hon har samlat erfarenheter och kunskaper i en...

Gilly Salmons femstegsmodell för digitalt lärande är nu översatt till svenska

Professor Gilly Salmons "Femstegsmodell" för digitalt lärande är nu översatt till svenska av Mats Brenner, utbildningsutvecklare vid Karolinska Institutet och av Diana Stark Ekman, MPH, Ph.D., universitetslektor, docent i folkhälsa, Högskolan i Skövde och även...

Satsningar för att stötta ekonomins återhämtning

Regeringen kommer i samband med vårändringsbudgeten gå fram med direkta konjunkturstimulanser på 5,8 miljarder. Det handlar om ett tillfälligt förstärkt rotavdrag, riktade arbetsmarknads- och utbildningsinsatser för fler i jobb samt satsningar på vägunderhåll och...

Insamling av lärresurser från amerikanska utbildningsdepartementet

Insamling av lärresurser från det amerikanska utbildningsdepartementet görs av nätverket European Edtech Alliance. USA:s utbildningsdepartement och i synnerhet Office of Educational Technology, skapade ett antal resurser som har varit grundläggande för att stödja...

Uppemot varannan student hoppar av högskolan

Utbildningar till flera samhällsviktiga yrken tappar studenter. På högskoleingenjörsutbildningarna är det hälften som inte tar examen, på grundlärarprogrammen 39 procent. På sjuksköterskeutbildningarna försvinner 26 procent under utbildningens gång. – Det kostar för...
Sverd Logo

Sverdnytt

E-tidning

Bli medlem

Skriv upp dig idag

Bli medlem

Skriv upp dig idag

Stefan Ingves: Sverige behöver satsa på utbildning för att inte halka efter

  • Riksbankschef Stefan Ingves tycker att Sverige behöver satsa mer på utbildning, både för att få upp inflationen på sikt, och för att rusta Sverige för framtiden. Det säger han i Ekots Lördagsintervju.
  • I dag har Riksbanken svårt att använda räntan för att få upp inflationen och då kan stora investeringar från regeringen vara en lösning, enligt riksbankschefen.
  • “Ytterst så handlar det om ett näringsliv som är konkurrenskraftigt och då pratar vi om utbildning, utbildning, utbildning”, säger Stefan Ingves.

Riksbankschef Stefan Ingves tycker att Sverige ska satsa mer på utbildning, både för att klara inflationsmålet på sikt, och för att rusta Sverige för framtiden.

Det säger han i Ekots Lördagsintervju.

I dag har Riksbanken svårt att använda räntan för att hålla inflationen på rätt nivå och då kan stora investeringar från regeringen vara en hjälp, enligt Ingves:

– Inte bara en fråga om att få upp inflationen, utan en väldigt viktig fråga och en långsiktig fråga är vad investerar vi i så att vi i framtiden är konkurrenskraftiga som nation.

Vad är det du ser framför dig som vi skulle investera i?

– Ytterst så handlar det om ett näringsliv som är konkurrenskraftigt och då pratar vi om utbildning, utbildning, utbildning.

Just nu finns en diskussion om att finanspolitiken, alltså de beslut om skatter och investeringar som riksdag och regering fattar, ska ta ett större ansvar för den delen av ekonomin som Riksbanken styr över: inflationen, alltså att prisökningen hålls på en stabil nivå.

Bakgrunden är att Riksbanken har fått allt svårare att använda sig av styrräntan för att hålla inflationen kring målet på två procent, ett sätt att påverka inflationen kan vara att regeringen lånar pengar och gör stora investeringar för framtiden.

Och det finns fler skäl att se över rollfördelningen mellan Riksbanken och politiken:

– Penningpolitiken regnar ner över alla. Om räntan är låg för att göra investeringar då styr inte Riksbanken överhuvudtaget – och så ska det också vara – vad för slags investeringar det blir. Men med hjälp av finanspolitiken kan man till exempel förnya elnätet eller bygga infrastruktur eller vad man nu väljer att göra. Och den diskussionen är väl värd att ha, säger Riksbankens chef Stefan Ingves i Ekots lördagsintervju.

 

Förra

Nästa

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Share This