Genom partsöverenskommelsen öppnas nya ekonomiska möjligheter för yrkesverksamma att studera. Men för att få fullt genomslag krävs att universitet, högskolor och yrkeshögskolan möter upp med nya typer av kurser, anpassade till individers och arbetsmarknadens behov. Det arbetet måste börja nu, skriver Therese Svanström, TCO
De utredningar som med utgångspunkt i överenskommelsen mellan PTK, Svenskt näringsliv, IF Metall och Kommunal lägger grunden för en historisk reform för omställning och livslångt lärande har nu presenterats.
En central del är ett nytt offentligt studiestöd där den som har arbetat i åtta år får möjlighet att studera upp till motsvarande två terminer på heltid. Studiestödet motsvarar 80 procent av tidigare lön upp till 4,5 inkomstbasbelopp/år. Ovanpå det läggs olika kollektivavtalade kompletteringar för de med högre inkomster än så. Efter ytterligare 15 års arbete återkvalificerar man sig för en ny period motsvarande en termins heltidsstudier. Av överenskommelsen framgår att utbildningen ska utgå från individen och stärka hens framtida ställning på arbetsmarknaden.