Arbetslösheten och det förändrade läget på arbetsmarknaden sätter nu sin prägel på yrkeshögskolans utbud. När Myndigheten för yrkeshögskolan idag beviljar 344 ansökningar om att bedriva YH-utbildning är det framför allt branscher med stora behov som prioriteras.
I juni förra året stängde den senaste ansökan om att bedriva program inom yrkeshögskolan och i dag presenterar Myndigheten för yrkeshögskolan vilka ansökningar om att bedriva YH-utbildning som beviljats och hur det framtida utbildningsutbudet ser ut.
– Arbetslivets behov är en av de viktigaste faktorerna när vi bedömer en ansökan, men inte den enda, säger chefen på Enheten för analys och ansökan Veronika Appelqvist. Hur det befintliga utbudet av utbildningar inom ett område ser ut är också viktigt. Ansökningarna ska uppfylla alla krav och ha en stark förankring i arbetslivet. I slutändan handlar det om en samlad bedömning av ansökan.
Ett ”mellanår” i expansionen
Yrkeshögskolan har vuxit snabbt och är mitt uppe i ytterligare en expansion för att stärka kompetensförsörjningen i Sverige. Men i år sker ingen stor utbyggnad och det görs inga stora satsningar. De ekonomiska förutsättningarna har inneburit att myndigheten endast kunnat bevilja 27 procent av de inkomna ansökningarna.
– Det är något av ett mellanår då vi fokuserar på att bevara utbudet av utbildningar där behovet är som störst, säger Veronika Appelqvist.
Samtidigt betonar hon att det handlar om hård konkurrens – inte om nedskärningar. Yrkeshögskolan har lika stort anslag 2025 som 2024 och det totala antalet utbildningsplatser i år ökar marginellt i jämförelse med förra året.